top of page

Vipassana in Myanmar

10-daagse stilte retraite in Azië10 dagen lang in stilte mediteren tijdens een Vipassana retraite. ‘Dat lukt mij nooit!’, was mijn eerste gedachte. Maar, als je het nooit probeert, ervaar je ook de voordelen niet. En die zijn onbetaalbaar. Vipassana, of inzichtmeditatie, wordt ook weleens ‘the art of living’ genoemd. De Vipassana meditatietechniek zorgt ervoor dat je oude sensaties opruimt en leert je hoe je niet meer oordeelt en reageert op nieuwe sensaties. Het uiteindelijke doel? Een peaceful state of mind, die niet langer door externe factoren beïnvloed wordt. Dat klinkt lekker!


Waar & bij wie?


Overal ter wereld vind je Vipassana meditatiecentra, maar de oorsprong van Vipassana ligt in Myanmar. Daarom vind je vooral in Zuidoost-Azië en met name in Myanmar Vipassana. Op de website Dhamma.org vind je een mooi overzicht van alle officiële Vipassana meditatiecentra, die onderwijzen volgens de traditie van S.N. Goenka en Sayagyi U Ba Khin. Ben jij op zoek naar een stilteretraite in Myanmar, dichtbij de oorsprong van Vipassana? Dan vind je onder meer in Mandalay en Yangon verschillende centra waar jij terechtkunt.


Waarom?


Voor een beter inzicht in jezelf

Het woord ‘Vipassana’ komt uit het Pali (de oorspronkelijke boeddhistische taal) en wordt vertaald als; innerlijke visie, inzicht, intuïtie en introspectie. Met behulp van de Vipassana meditatietechniek krijg jij meer inzicht in de diepere oorzaak van je patronen en grenzen, maar ook in dat wat je rust en voldoening geeft.


Voor een opfriscursus van je geest

Waarschijnlijk vind jij het heel normaal om je lichaam dagelijks op te frissen met een douche. Maar hoe fris jij je geest eigenlijk op? Vipassana meditatie helpt je de balans in jezelf te vinden en te behouden en je concentratie, doorzettingsvermogen en de manier hoe jij in het leven staat, te verbeteren.


Voor de life changing experience!

Tijdens Vipassana in Myanmar mediteer jij 10 uur per dag in stilte. Elke avond bekijk je een video van een lezing van Dhr. S.N. Goenka, die jou inzicht geeft in dat wat jij die dag gedaan en geleerd hebt. Tussentijds geniet je twee maaltijden, een vegetarisch ontbijt en een lunch. Lezen, schrijven, muziek luisteren of praten is er (helaas) niet bij. Stel je eens voor; wat doet dat met jou?


Hoe dan?


Vipassana draait volledig op donaties. Gedurende alle Vipassana cursussen in de officiële Vipassana centra hoef je dus niets te betalen. Je eten, je onderdak en je cursus zijn dus allemaal gratis. Op de website Dhamma.org vind je een overzicht van alle officiële Vipassana meditatiecentra.

bottom of page