top of page

Make love, not war @ Rainbow Gathering

Een modern hippieparadijs


‘Burning Man voor hippies’, zo omschreef reisgenootje ‘Liselot’ haar laatste paar weken in Colombia. Daar bezocht zij ‘The Rainbow Gathering’. Onder het genot van een Pisco Sour in het ‘veilige Peru’ hingen Niels en ik aan haar lippen. Dit festival vonden wij maar wat interessant! Alles draait hier om liefde, ruimdenkendheid, vrijheid en inclusiviteit. Als directe afstammeling van ‘Woodstock’ een ‘festival’ om te onthouden. Heb jij al plannen voor deze zomer?

Waar & bij wie?


Hippies en nomaden, reizigers en allerlei kunstenaars vinden elkaar bij de Rainbow Gathering: een bijeenkomst waar vrijwel geen regels zijn, geld niets waard is en de nadruk ligt op vrijheid en liefde. De eerste Rainbow-bijeenkomst werd, in 1972 in Colorado, door meer dan twintigduizend mensen bijgewoond. Sindsdien komt de ‘Rainbow Family’, een newage-gemeenschap, een paar keer per jaar samen. De traditionele Gathering duurt een maand, maar je mag zo lang blijven als jij zelf wilt.


Waarom?


Voor de liefde

Sommigen, zo ook Liselot, noemen het welkomstcomité wat ‘overweldigend’. Naakte en halfnaakte hippies renden op haar af, gaven haar een knuffel en vertelden haar dat ze van haar hielden. Desondanks vond ze het ‘maar wat prachtig’. Alles is oké, alles draait om liefde, niemand vindt wat gek en iedereen danst, zingt en geniet met elkaar: Love is in the air!


Voor de community vibe

Er is geen entreeprijs, geen hiërarchie en geen centrale organisatie. Iedereen is gezamenlijk verantwoordelijk voor de planning en het voorbereiden van het evenement. De kosten worden gedekt door donaties van deelnemers die aan workshops meedoen en/of ze geven. Denk aan het faciliteren van dans, meditatie, yoga, vrouwencirkels en drumcirkels, maar ook aan het samen nemen van heilige planten of andere ‘geestverruimende’ lekkernijen.


Voor dat wat je niet verwacht

You hate it, or you love it, in ieder geval voor een paar dagen, aldus Liselot. Zij genoot een week lang van vrijheid, blijheid en heel veel liefde, maar vond het toen ook wel weer welletjes. Hoe dan ook, over één ding was Liselot heel helder: ‘dit vergeet ik nooit meer!’


Hoe dan?


Inmiddels vinden er elk jaar wel een paar Rainbow Gatherings plaats in landen over de hele wereld. Het is misschien even zoeken naar de juiste informatie, maar vaak is er wel een ‘simpele website’ of facebookpage met een regenboogkleurige lay-out, die je informeert over het volgende event. Een nieuwsbrief vertelt je dan meer over de locatie.

bottom of page