top of page

Heksenmarkt van Bolivia

Sjamanisme in La paz


Midden in het levendige centrum van La Paz, de hoogste (officieuze) hoofdstad ter wereld, vind je misschien wel de gekste en interessantste markt van heel Zuid Amerika: de ‘Mercado de Hechicería’ oftewel de Heksenmarkt. Hier vind je magische producten zoals kruiden, kristallen, heilig water en.. foetussen van o.a. lama's. Kortom; alles (en meer) voor een stevige portie happiness!

Waar & bij wie?


De meest bekende ‘toeristische’ heksenmarkt vind je in het centrum van La Paz: Mercado de Hechicería. Hier shop je veilig en relaxed tussen locals en toeristen magische souvenirtjes bijeen.

Maar… wat veel mensen niet weten is dat je voor ‘echte’ magie het best de Teleferico (kabelbaan) naar het hoger gelegen El Alto kunt pakken. Hier vind je de Yatari, de lokale medicijnmannen- en vrouwen. Zij verzamelen zich in een straat vol kleine blauwe kraampjes. Is de vuurkorf voor de kraam verlicht, dan is de Yatiri beschikbaar voor het geven van advies én het voorspellen van de toekomst.


TRAVELTIP! Bezoek de heksenmarkt van El Alto liever mét gids. Het gebied is armer, minder toeristisch en dat merk je aan de (veiligheids)vibe.

Waarom?


Voor jouw portie magie

Op de heksenmarkt van La Paz vind je alles voor een fijne energie én een portie magie. Van kristallen en heilig florida water tot lamafoetussen en toverdrankjes voor de liefde en betere seks. De vriendelijke verkopers helpen je, met werkelijk iedere kwaal, weer happy & healthy op weg!


Voor de toekomst…

Veel Bolivianen beschouwen de cocastruik als een heilige plant met een helende werking. De cocablaadjes worden dan ook in tal van Boliviaanse rituelen gebruikt. Zo ook in het voorspellen van de toekomst. Een Yatiri in El Alto voorspelde voor mij een ‘nieuwe carrière die meer bij mij past’, twee kinderen en een huis bij het bos… we gaan het zien!


Voor de ervaring!

Geloof mij, de heksenmarkt van Bolivia vergeet je echt NOOIT meer. Gevalletje: moet je geweest zijn!


Hoe dan?


Mercado de Hechicería vind je midden in het toeristische centrum van La Paz in de Calle Linares. De ‘echte’ heksenmarkt vind je in El Alto. Dit hoger gelegen deel bereik je, liefst samen met een gids, met de Teleferico (kabelbaan).

bottom of page