top of page

Doe een Ayurvedische Lente detox!

Ga voor die frisse start


In mijn laatste yogales trok ik de tarotkaart: ‘clean slate’. Ik had toen nooit kunnen bedenken dat die tekst, slechts een paar dagen later, voor mij en de rest van de wereld life changing zou zijn. In de Corona-periode kreeg ik minder werk als freelance journalist en meer ruimte voor Retourtje Happiness. Tegelijkertijd ging de wereld in transitie. Vorige week vroeg een lezeres van Retourtje Happiness aan mij of ik zin had om mee te doen met haar Ayurvedische Lente Detox: a fresh start! Ik dacht: ja, kom maar op met die clean slate!

Wat?

Ayurveda adviseert ons om twee keer per jaar te detoxen. Na de winter en na de zomer. Volgens de eeuwenoude leer zijn afvalstoffen en onverteerde emoties de hoofdoorzaak van onbalans in ons lichaam en geest. Zo verlangen we in het voorjaar naar de opbeurende energie van de lente, maar blijven de donkere dagen van de winter vaak nog plakken in ons systeem. Een cleanse herstelt dan het evenwicht. Tijd voor a clean slate!

Waarom?

De lente is het ideale moment voor een grote schoonmaak. Niet alleen in huis, maar juist ook van binnen. Een detox ondersteunt de natuurlijke processen van het lichaam door de spijsvertering meer rust te geven. Je lichaam kan zichzelf daardoor op een diep niveau reinigen. Fysiek, mentaal maar ook emotioneel.

Bij wie & hoe?

Er zijn natuurlijk heel veel goede detox programma’s, maar ik kies voor het 7-daagse programma van Ayurvedisch coach Karen van Tripti. In haar vegan detox bouwt ze in 3 dagen op naar de kern: een mono-dieet van rijst met groenten of Kitchari, een gerecht dat van oudsher gebruikt wordt voor haar reinigende en voedende kwaliteiten. Na het mono-dieet bouw je in 2 dagen weer op naar een ‘normaal’ gezond voedingspatroon. Er zijn nog een paar plekjes, dus meedoen kan.

bottom of page