top of page

3x (gratis!) meditatieplekjes in Nepal

Mooi mediteren in Nepal


Droom jij van een reis naar Nepal? Van de hoogste bergen ter wereld, tempels, stupa’s, kleurrijke Tibetaanse gebedsvlaggetjes en heerlijk vegetarisch eten? Een retraite naar Nepal is haast overbodig, want reizen in Nepal is al een retraite op zich. In Nepal vind je overal prachtige meditatieplekjes. Helemaal gratis en vaak ook nog eens voor jou alleen. Wat denk je bijvoorbeeld van mediteren in sprookjesachtig Parphing, magisch Pokhara of aan de voet van de hoogste bergen ter wereld in Poonhill? Dit zijn mijn 3 favoriete (gratis!) meditatieplekjes in Nepal. Namasté!1. Sprookjesachtig Parphing


Waar & bij wie?

Slechts 22 kilometer van Kathmandu, tussen de groene heuvels, vind je een Nepalees dorpje uit een sprookje: Parphing.


Waarom?

In Parphing vind je verschillende Tibetaanse kloosters die je kunt bezoeken. In sommige kloosters kun je, voor een kleine donatie, ook verblijven. Dan neem je even deel aan het leven van de vele monniken die hier wonen en studeren. Geen betere plek voor een meditatie!

En wil je er even op uit? Dan stellen de nabijgelegen boeddhistische heiligdommen, waaronder de Asura grot waar Guru Padmasambhava verlichting ontving, je niet teleur!


TRAVELTIP! In het Parphing vind je een huisje met daarin enorme gebedsmolens. Een lieve oma houdt hier de wacht. Ze laat je niet zomaar één, maar wel tien rondjes draaien rondom de molens. Zij gelooft dat dit jou geluk brengt.


Hoe dan?

In Kathmandu pak je eenvoudig de lokale bus naar Pharping or Dakshinkali. Een kaartje kost je nog geen euro.2. Sunrise op Poonhill: kippenvel!


Waar & bij wie?

Bezoek je Nepal, dan mag je een trek door het Himalaya gebergte niet overslaan! De uitzichten zijn magisch. En de zonsopgang tijdens de Poon Hill trek, voor mij één van de gelukkigste momenten van mijn leven.


Waarom?

De vier tot vijf daagse trekking naar Poon Hill is prachtig. De trek is goed te doen en onderweg kom je verschillende dorpjes tegen. Tijdens je trekking geniet je van bossen en rijstvelden, jungle, rivieren en kleine watervallen. Kortom; meditatieplekjes om elke hoek.

Maar, het echte hoogtepunt bereik je op dag drie, wanneer je al vroeg opstaat voor je laatste klim naar de 3210 meter hoge Poon Hill. Vanaf hier zie je de zon, achter de prachtige besneeuwde Annapurna toppen, opkomen: kippenvel!


Hoe dan?

De uitvalsbasis voor je trekking is Pokhara. Hier pak je de lokale bus of een taxi naar het beginpunt van je trek. Tijdens de trekking kom je genoeg dorpjes met guest houses tegen. Al voor een paar euro heb je al een kamer. En soms kun je ergens zelfs gratis verblijven, als je belooft er twee maaltijden af te nemen.3. Magisch Pokhara


Waar & bij wie?

Pokhara is populair. En dat is niet voor niets. Aan de voet van het Phewa meer, geniet je van een minivakantie en kijk je uit over het Annapurna gebergte. Daarnaast vind je hier tal van leuke restaurantjes en barretjes. Een heerlijke plek om even ‘bij te tanken’ van je reis door Nepal.


Waarom?

Aan de overkant van het Phewa meer ligt de World Peace pagode. Om hier te komen moet je aardig wat trapjes beklimmen, maar het uitzicht is het dubbel en dwars waard. Je kijkt zo over het Phewa meer én de Annapurna bergtoppen heen: magisch!


Hoe dan?

Je kunt het Phewa meer met een bootje oversteken en vervolgens aan de overkant het pad omhoog volgen naar de Peace pagode. Maar, nog mooier is de wandelroute vanaf Pokhara naar boven. In ongeveer twee uur loop je door prachtige rijstvelden omhoog. Meditatieplekjes gegarandeerd!


bottom of page