top of page

3 x wijnen in Nederland!

Lokaal genieten op een wijngaard in Nederland


Frankrijk of Argentinië? Nee hoor, dit is gewoon in het Brabantse Oirschot! Op Wijnhoeve Koningsbosch leerden Niels en ik de kneepjes van het wijnmaakvak. Ruud en Petra vertelden ons vol passie over hun eigen wijngaard, gewoon in Nederland! Want wist jij dat er hier al meer dan 200 wijngaarden zijn? Een bezoekje aan één van deze pareltjes mag zeker niet missen op jouw ultieme staycation lijstje. Hieronder vind je alvast drie geweldige opties: santé!

1. Wijnhoeve Koningbosch

Op een boerderij uit 1919, gelegen net buiten Oirschot aan het prachtige Brabantse Natuurgebied 'De Mortelen', vind je Wijnhoeve Koningbosch. Ruud en Petra verbouwen hier sinds 2008 hun eigen wijn: 100 procent biologisch. Houtwallen zorgen voor een beschut microklimaat en snoeihout en restanten van het gistingsproces gaan terug de wijngaard in, zodat de natuurlijke kringloop gesloten blijft. Biologisch genieten dus!

TIP! Combineer een rondleiding op de wijngaard of een workshop ‘wijnmaken’ met een heerlijk verblijf in de B&B!


2. Zusters met een wijngaard

In kloostergemeenschap Sint-Catharinadal (sinds 1271) leven ongeveer 17 zusters. Sinds 2016 runnen zij een eigen wijngaard. De zusters verbouwden een oude koeienstal tot wijnhuis en restaurant, waar de wijn rijpt en jij kunt genieten van een lunch, borrel of diner met passend wijntje: heerlijk!

TIP! De zusters organiseren regelmatig open dagen waarop je de priorij kunt bezoeken.


3. Wijnhoeve de kleine Schorre

In zeeland vind je één van de grootste wijngaarden van Nederland met één van de lekkerste Nederlandse wijnen! Wijnhoeve De Kleine Schorre maakt wijnen die naadloos aansluiten op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden. De keuze van de druivenrassen is gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois.

TIP! Wanneer het tijd is voor de oogst, is de Wijnhoeve aangewezen op vrijwilligers om de druiven te plukken. Pluk jij mee?

bottom of page