top of page

10-daagse stilte retraite in België

Vipassana in België


Ja, inderdaad, Vipassana komt oorspronkelijk uit Myanmar, maar wist jij dat je voor een 10-daagse stilte retraite niet helemaal naar Azië hoeft? Net over de grens van Nederland, vind je het erkende Vipassana meditatiecentrum Dhamma Pajjota (Licht van Dhamma). Hier kun je (gratis!) terecht voor een Vipassana cursus, of vrij vertaald: inzichtmeditatie. De Vipassana meditatietechniek zorgt ervoor dat je oude sensaties opruimt en leert je hoe je niet meer oordeelt en reageert op nieuwe sensaties. Het uiteindelijke doel? Een peaceful state of mind, die niet langer door externe factoren beïnvloed wordt. En dat gewoon in Dilsen-Stokkem.


Waar & bij wie?


Overal ter wereld vind je officiële Vipassana meditatiecentra die onderwijzen volgens de traditie van S.N. Goenka en Sayagyi U Ba Khin. Zo ook in België! Dit centrum wordt ondersteund door oud-studenten. Dat wil zeggen, studenten die minstens één 10-daagse cursus bij S.N. Goenka of één van zijn assistent leraren hebben afgerond.


TRAVELTIP! Vipassana draait volledig op donaties. Gedurende alle Vipassana cursussen in de officiële Vipassana centra hoef je dus niets te betalen. Je eten, onderdak en je cursus zijn dus allemaal gratis.


Waarom?


Voor een beter inzicht in jezelf

Het woord ‘Vipassana’ komt uit het Pali (de oorspronkelijke boeddhistische taal) en wordt vertaald als; innerlijke visie, inzicht, intuïtie en introspectie. Met behulp van de Vipassana meditatietechniek krijg jij meer inzicht in de diepere oorzaak van je patronen en grenzen, maar ook in dat wat je rust en voldoening geeft.


Voor een opfriscursus van je geest

Waarschijnlijk vind jij het heel normaal je lichaam dagelijks op te frissen met een douche. Maar hoe fris jij je geest op? Meditatie helpt je de balans in jezelf te vinden en te behouden. Na Vipassana in België merk jij ongetwijfeld dat je concentratie, doorzettingsvermogen en de manier hoe jij in het leven staat, verbetert is.


Voor de life changing experience!

Tijdens de Vipassana cursus in België mediteer jij 10 uur per dag in stilte. Elke avond bekijk je een video van een lezing van Dhr. S.N. Goenka, welke jou inzicht geeft in dat wat jij die dag gedaan en geleerd hebt. Tussentijds geniet je slechts twee maaltijden, een vegetarisch ontbijt en een lunch. Lezen, schrijven, muziek luisteren of praten is er (helaas) niet bij. Stel je eens voor; wat doet dat met jou?


Hoe dan?


Zie jij een stilte retraite in België wel zitten? Dan vind je Dhamma Pajjota in Dilsen-Stokkem, vlakbij de Nederlandse en Duitse grens. Het centrum is 4,5 hectare groot en wordt omringd door bos en akkers. Momenteel is er accommodatie voor 90 studenten. Inschrijven voor Vipassana in België doe je op de website van Dhamma Pajjota.

bottom of page